Kekova Adası, Antalya’nın turistik ilçeleri arasında yer alan Demre’de bulunmaktadır. Tarihi ise Likya Dönemi başlangıcına kadar uzanmaktadır. Yerleşik olarak kimsenin yaşamadığı ada, 4.5 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Aynı zamanda kayalık bir bölgedir. 1990 senesinde sit alanı ilan edildiği için yüzmek ve dalış yapmak gibi aktiviteler için bölge kısıtlaması prosedürleri uygulanmaktadır.
Likyalılar tarafından Delichiste Kenti olarak adlandırılan Kekova konaklama seçenekleri, ada çevresinde bulunan Üçağız ve Kaleköy gibi yerleşim yerlerinde sunulmaktadır. Doğrudan ada üzerinde ise herhangi bir konaklama tesisi bulunmamaktadır. Anakaraya bağlı olan Kaleköy sınırları içerisinde ise kafeler ve benzeri işletmeler hizmet vermektedir.
Cennetin Fragmanı: Kekova Adası
Konum olarak Kaleköy karşısında yer alan Kekova Adası, Tersane Koyu bölgesi sınırları içerisinde unutulmaz bir antik gezi imkanı sunmaktadır. Adanın diğer bölgelerine ise sit alanı ilan edildiği için özel izinlerle girilebilmektedir. Kekova Batık Şehir kalıntılarının yanı sıra Helenistik kulesi, 2 şapeli, 3 büyük kilisesi ve liman kalıntıları ile de tüm ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
Tersane Koyu’ndan tekne ile ilerlenmesi halinde, karaya paralel şekilde ve 700 metrelik bir alan boyunca antik kalıntılar görülmektedir. Bu kalıntılar Roma, Bizans ve antik dönemlere aittir. 2. yüzyıl zamanlarında yaşanan bir deprem sonucunda yapıların bir kısmı su altında kalmıştır. Bu olay sonrasında ise bölge, Batık Kent adını almıştır.
Kekova Nerede ve Nasıl Gidilir?
Kekova Adası, Antalya sınırları içerisinde bulunan ve Demre ilçesinde yer alan bir adadır. Tam konumu ise Kaleköy karşısı olarak tanımlanmaktadır. Antalya Kekova ziyaretleri, tekne turları ile gerçekleştirilebilmektedir. Tekneler, yalnızca Tersane Koyu bölgesinde demir atma iznine sahiptir. Antik kalıntıları incelemek içinse yürüyüş yapmak ya da yüzmek serbesttir. Bu sayede Kekova Batık Kent kalıntılarının yakından görülmesi mümkün hale gelmektedir.
Kaş Kekova tekne turu seçenekleri ile yaklaşık olarak 2 saatlik bir yolculuğun ardından adaya ulaşılması mümkün olmaktadır. Üçağız üzerinden hareket eden teknelerle ise bu süre 10 dakikaya düşmektedir. Bu nedenle deniz yolculuğu sırasında rahatsız olan kişilerin karayolu ile Üçağız’a gitmeleri ve ardından kısa bir tekne ya da kano yolculuğu ile adaya ulaşmaları tavsiye edilmektedir.
Kekova Batık Şehir Hikayesi
Kekova Batık Şehir, tarihi boyunca 3 büyük depreme maruz kalmıştır. 2. Yüzyıl dönemlerinde yaşanan deprem, adanın bir kısmının sular altında kalmasına neden olmuştur. 7. yüzyıl depremi ise batıkların daha derinlere ilerlemesinde etkili olmuştur. Bu durum sonucunda kent, batık şehir olarak ilan edilmiştir.
Kekova, Bizans İmparatorluğu dönemi içerisinde tekrardan inşa edilmiştir. Bir kez daha kurulan ve geliştirilen şehir, Arap halkı tarafından yapılan istilalar sonucunda gelişimini sürdürememiştir. Bu durum sonucunda ise Bizans halkı da bölgeden ayrılmış ve ada terk edilmiş bölgelerden biri haline dönüşmüştür.
Likya dönemlerinde büyük bir ticari merkez olduğu anlaşılan Kekova, 1990 senesinden itibaren sit alanı olarak ilan edilmiştir. Bu nedenle bölgedeki kalıntıların yalnızca bir kısmı ziyarete açıktır. Ancak bu alanlarda görülen tarihi kalıntılar, bölge tarihinin tanınması için yeterli bir deneyim sunmaktadır.
Balayı Villası Kirala Antalya | Demre
Antalya - Kaş balayı villaları, son dönemlerde çiftlerin en sık tercih ettikleri konaklama seçeneklerinin başında yer almaktadır. Özellikle muhafazakar balayı villası seçenekleri, çiftlerin konforlu ve mahremiyetlerini koruyabildikleri bir tatil yapmalarına imkan tanımaktadır. Bu nedenle oldukça yoğun bir ilgi ve talep gösterilmektedir.
Balayı villası kiralamak isteyen çiftler, özellikle Muğla ve Antalya ilçelerini tercih etmektedir. Demre ise deniz manzaralı balayı villaları ile çiftlere unutulmaz bir tatil yapma imkanı sunmaktadır. Demre villa kiralama hizmetlerinden yararlanarak birçok ören yerinin gezilmesi ve eşsiz Antalya plajlarında denizin tadının çıkarılması mümkün hale gelmektedir.
SSS
- Kekova’da yapılabilecek aktiviteler nelerdir?
Kekova, 1990 senesinde sit alanı ilan edilmiştir. Bu nedenle bölge sınırları içerisinde belirli alanlarda yürüyüş yapılması ya da yüzülmesine izin verilmektedir. Bu alanlarda tarihi MÖ dönemlerine uzanan antik kalıntıların incelenmesi mümkündür.
- Kekova tekne turu nasıl yapılır?
Kekova tekne turları, Kaş ya da Üçağız bölgelerinden düzenlenmektedir. Kaş’tan başlayan seferler, ortalama olarak 2 saat kadar sürmektedir. Üçağız güzergahı ise 10 dakika içerisinde tamamlanmaktadır.
- Antalya – Kekova arası kaç km?
Antalya şehir merkezi ve Kekova arasındaki mesafe, yaklaşık olarak 190 ila 195 kilometre arasındadır. Ulaşım süresi ise tercih edilen karayolu güzergahına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
- Kekova nereye bağlı?
Kekova, Antalya’nın Demre ilçesine bağlı olan kayalık bir adadır. Aynı zamanda Üçağız ve Kaleköy’e oldukça yakın bir konumda bulunmaktadır.